Exhibition 2012 Koufonisia




Το καφέ ‘Σχολειό’ στα Κουφονήσια ανοίγει την πόρτα του στην έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας των Μίμης και Νένα, με παρουσίαση σε καμβά και ζωγραφικής της ζωγράφου Ντόρας Χρυσομύτη σε ακρυλικό και λάδι.



Ο Μίμης και η Νένα εγκατέλειψαν την Αθήνα το 1996 για να εγκατασταθούν στο Κουφονήσι.
Από το έτος 2000 ασχολούνται με την φωτογραφία.
Κάθε χρόνο, τους θερινούς μήνες εκθέτουν έργα τους στο ‘Καφέ Σχολειό’
Η άποψή τους είναι ότι ‘η φωτογραφία ως τέχνη είναι η γυμνή ψυχή με την ειλικρίνεια της αυθόρμητης σκέψης’.

Η Ντόρα Χρυσομύτη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από μικρή ηλικία εμφάνισε το ενδιαφέρον της για το σχέδιο και την ζωγραφική.
Σπούδασε γραμμικό σχέδιο.
Εργάστηκε ως σχεδιάστρια σε αρχιτεκτονικά γραφεία και ως χαρτογράφος στην Υ/Υ ΓΕΝ σχεδιάζοντας όλα τα παράλια και τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Έκανε μαθήματα ζωγραφικής με την εικαστικό Μαργαρίτα Πέτροβα.
Το ταξίδι των χρωμάτων άρχισε και συνεχίζεται δουλεύοντας ακρυλικό και λάδι.
Το 2008 έκανε ατομική έκθεση στην Ιεράπετρα , ζωγραφική σε καμβά και πέτρες.
To 2009 συμμετείχε σε  ομαδικές εκθέσεις στην ΔΕΠΑΧ, στο Θέατρο Ρεματιάς και στον εκθεσιακό  χώρο του Δήμου Χαλανδρίου.
Το 2010 συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην πλατεία Χαλανδρίου με θέμα τα ‘Oλυμπιακά  Αθλήματα’, στο Θέατρο Ρεματιάς και στον εκθεσιακό  χώρο του Δήμου Χαλανδρίου.
Το 2011συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο ‘Μικρός Κοραής’ και έκανε ατομική έκθεση στο ‘ΤΥΠΕΤ’ στα Βριλήσσια.
Το 2012 συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος ‘Ζήση’ στο Χαλάνδρι και στο ‘ΤΥΠΕΤ’ στα Βριλήσσια με θέμα ‘Οδυσσέας Ελύτης’.

Ταξιδέψτε μαζί τους…
Έργα τους βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Η Έκθεση ανοίγει στις 07:00 μμ και κλείνει στις 03:00 πμ.

In English
In Koufonisia café “Scholio” opens the doors to its annual exhibition of artistic photography by Mimis and Nena printed on camvas, this year accompanied by paintings of artist, Dora Chrysomyti on akrylic and oil.

Mimis and Nena left Athens in 1996 to settle on Koufonissi.
Their interest in photography dates from 2000.
Every summer they exhibit their work in Cafe Scholio.
Their view is that the art of photography is the naked soul with the sincerity of spontaneous thought.

Dora Chrysomyti was born in Athens.
From a young age she manifested an interest in drawing and painting.
She studied line drawing
She worked as a designer for architectural firms and as a cartographer for the navy, drawing the coastline and sea areas of Greece.
She took lessons in art from Margarita Petrova.
The journey in colour began and continues using acrylic and oils.
In 2008 she held an exhibition in Ierapetra, painting on stone and canvas.
In 2009 she participated in group exhibitions at DEPAH, the Rematia theatre and the exhibition venue in the Chalandri Town Hall.
In 2010 she participated in group exhibitions at Chalandri Square on Olympic sports,  the Rematia theatre and the exhibition venue in the Chalandri Town Hall.
In 2011 she participated in a group exhibition at the exhibition venue Mikros Korais, and held a personal exhibition at TYPET in Vrilissia.
In 2012 she participated in group exhibitions at the exhibition venue of the Zissis Foundation in Chalandri and  at TYPET in Vrilissia, on Odysseas Elytis.

Travel with them...
Them work is included in private collections.

Open daily 7:00 pm03:00 am.
Στην ενότητα‘Η Έκφραση’ αναφερόμαστε σε σκέψεις και ιδέες που επηρέασαν το φωτογραφικό μέσο και την έκφραση της φωτογραφίας. Οι αναφορές δεν σηματοδοτούν οπωσδήποτε παραδείγματα προς αντιγραφή.
Δεν αντιγράφουμε παρά μόνο ως άσκηση.
Συμβουλευόμαστε την εμπειρία του χρόνου.

Φωτογραφία είναι το μάτι του φωτογράφου, η ενστικτώδης σύλληψη του χρόνου. Το ένστικτο μιας στιγμής, όπου η φωτογραφία εγκλωβίζει το αντικείμενο, για να μεταφέρει στον θεατή το υποκείμενο, μια νέα πραγματικότητα.
Ο φωτογράφος βυθίζεται στην νέα πραγματικότητα για να συναντήσει το φανταστικό (εικαστικό).
Φιλοσοφικές απόψεις και ατέλειωτες συζητήσεις. Απόψεις και εκφράσεις, μέσα από την πνευματική ενέργεια των δημιουργών, τις γνώσεις τους, που απέκτησαν από την συνεχή άσκηση και παιδεία, από την συσσωρευμένη, μέσα τους, ιστορική και κοινωνική συνείδηση.
Η τέχνη της φωτογραφίας υπακούει σε περιορισμούς, προσπαθεί, πειραματίζεται, κάνει λάθος, επιμένει, αξιοποιώντας το φως, αναλογικά ή ψηφιακά. Η Θεωρία δεν προηγείται της πρακτικής... η θεωρία δημιουργείται από την πρακτική.
Δημιουργικότητα στη φωτογραφία είναι η εκγύμναση και όξυνση του οπτικού μας αισθητηρίου, η διαρκής καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση της ματιάς μας.
Η φωτογραφία δεν είναι κάτι το δεδομένο. Είναι συνεχής διαπραγμάτευση ανάμεσα στον φωτογράφο και το μέσο του, ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο.

Φωτογραφία είναι η γυμνή ψυχή με την ειλικρίνεια της αυθόρμητης σκέψης.

Ο φωτογράφος γίνεται καλλιτέχνης όταν απαλλάσσεται από τις έτοιμες ιδέες και επεξεργάζεται την δική του, δομημένη άποψη για τις εικόνες. Ζει έναν δυσνόητο, ως επί το πλείστον, παρόν, που πολλά χρόνια αργότερα, θα εμφανίζεται ως ένα διακοσμημένο όνειρο.
Απόψεις που σήμερα είναι γενικά αποδεκτές, κάποτε ήταν εκκεντρικές.
Η φωτογραφία εξελίσσεται σε έργο τέχνης όταν το θέμα της συνυπάρχει αρμονικά με την φόρμα, με ένα στυλ, με τα χρώματα με έναν εμφανή αισθησιασμό.

Η ουσία μίας εικόνας, δεν περικλείεται από μία υπερβατική ιδέα που χαρακτηρίζει την εικόνα, αλλά ενσαρκώνεται στη σειρά των εικονικών της εκδοχών.
Η Φωτογραφία ως σύνθετη τέχνη διεγείρει, όταν αποδεσμεύεται από το θέμα. Όταν η φωτογραφική ματιά υπερίπταται των χρόνο-τοπογραφικών περιορισμών του θέματος. Υπερίπταται πέρα από συγκεκριμένες - ακριβείς συντεταγμένες.